Türkiye varlık fonu kimin kime ait? Fonun sahibi

Son günlerin en bilinmez kuruluşlarından biri olan Türkiye varlık fonu kime ait ? Bu yazımızda sizlere bu sorunun cevabını vereceğiz. Türkiye’ye ait olan “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi”, Başbakanlığa bağlı olmakla birlikte devletin bir çok önemli kurumunun ekonomik alt yapısını yönetmek maksadıyla oluşturulmuş ekonomik bir fondur. Peki,Türkiye tarafından kurulan bir fon olan Varlık Fonu kimin ? Ayrıca varlık fonu nedir ve neden kuruldu?
Özellikle Temmuz 2016’dan bu yana süren olağanüstü hal ile birlikte, Şubat 2017’de alınan kararlarla devlet pek çok önemli kurumun varlık fonuna devredilmesi kararı aldı. Ancak ne var ki bu kararın olağanüstü hal döneminde, KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile verilmesi bir çok kesim tarafından eleştirilmeye başlandı.

Varlık Fonu Kime Ait Fonu Kim Yönetiyor?

Tarihte Osmanlı döneminde de gördüğümüz bu tür uygulamaların amacı, devletin sahip olduğu mal varlıklarını güçlendirmeye yönelik girişimlerde bulunmak ve onları güvence altına almaktır.Hakeza Türkiye Cumhuriyeti tarihinde de bu tür uygulamalara benzer girişimler ile ekonominin hareketlenmesi amaçlanmıştır. Türkiye varlık fonu kime ait sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz, bu fon devlet bünyesinde kurulan bir fondur ve devletimize aittir.
Varlık fonu kimin sorusu için biraz daha açıklama yapmak gerekirse, bu fonun genel bir fon olduğunu, devlet bünyesinde faaliyet gösteren pek çok kurum ve şirketi kapsadığını söyleyebiliriz. Varlık fonu nedir sorusuna gelirsek, uzun vadede bu fona dahil edilen kurum ve şirketlerin bir çok amaç doğrultusunda işletilmesidir.

Varlık Fonu Kimin ve Neden Kuruldu?

Varlık fonu neden kuruldu sorusuna gelirsek, bu konuda pek çok eleştiri yapılmaktadır. Olağanüstü hal zamanında KHK ile kurulan bu fon, devlet bünyesindeki kurum ve şirketlerin uzun vadede ekonomik alt yapısının güçlendirmeyi amaç edinmektedir. Fonun bünyesinde, Ziraat Bankası, Halkbank, Türk Hava Yolları ve Ziraat Bankası önemli şirketler ve bankalar bulunmaktadır.
Fonun Sayıştay denetiminden uzak olduğu için bir çok eleştiriye maruz kalsa da, Türkiye olağanüstü günlerden geçtiğinden OHAL çerçevesinde bu işlem yapılmaktadır. Varlık fonu ile birlikte uzun vade de tek bir çatıda toplanan kurumlar arasında özellikle finansal alış verişle çıkacak sinerji hedeflenmektedir. Fona devredilen kurumların finansal tablolarının konsolide edilerek bir kurumun eksiklerinin diğer kurumlar tarafından karşılanması hedeflenmektedir. Bir kurumun herhangi bir alanda iyi olduğu konu ile ilgili olarak o alanda kötü olan kuruluşa destek olması planlanmaktadır.
Diğer yandan, son zamanlarda devlet bankalarınca açılan katılım bankacılığı çerçevesinde islami finansın (katılım bankaları) geliştirilmesi de hedefler arasındadır. Bu görüş, Ziraat Bankası Katılım Bankacılığı için geçerli bir görüştür. Ama mesela THY, PTT gibi fona devredilen kuruluşlar için bu görüş geçerliliğini yitirmektedir. Son olarak da fona bağlı sektörlerde ek istihdam sağlanması, ilgili kurum ve şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin daha iyi yürütülmesi amaçlanmaktadır.

Varlık Fonu nedir hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki kaynak sayfayı inceleyebilirsiniz…

https://idpsbanka.org/turkiye-varlik-fonu-kime-ait-varlik-fonu-kimin/
varlık fonu

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑